Een webinar, is dat wel handig?

Iedereen zit binnen – wat nu?

Het is lang geleden dat de markt zo abrupt veranderde. Evenementen worden afgelast, mensen werken thuis en meetings gaan online. We krijgen veel vragen over online evenementen, hoe je dat moet doen en óf je het überhaupt moet doen. We hebben drie tips.

1. Niet alle evenementen kunnen op dezelfde manier online

Puur omdat je een online evenement kunt houden, wil nog niet zeggen dat je dat ook moet doen. Kijk je doelstelling nog eens na. Als je een aankondiging wil doen, dan kun je gebaat zijn bij een video of live stream waarbij je alleen zendt. Wil je echter aan relaties bouwen, dan is een videogesprek via Skype, Facetime of WhatsApp veel effectiever.

Is je doel een aankondiging of relatiebeheer?

Bepaal of je presenteert of converseert.

2. Live streamen is niet heilig

“Kom, we doen een webinar.” Op zich een goede gedachte maar heb je er over nagedacht of het wel live moet? Als het niet gaat om een aankondiging die op een specifiek moment moet, waarom zou je dan de gok nemen of je publiek wel op dát moment live naar de stream kan kijken? Op dit moment werken veel mensen thuis en daar is de afleiding groot. Geliefden, huisdieren, je kunt er niet omheen. Als je dus een boodschap hebt die niet per sé vandaag hoeft te worden gezien, dan kun je beter een video publiceren in plaats van streamen. Aan een gescripte video kun je veel meer aandacht besteden.

Op welk moment moet je boodschap gezien worden?

Als het uitgesteld bekeken kan worden, maak dan een gescripte video.

3. Gebruik bestaand materiaal

Misschien had je al video voorbereid om op je event te laten zien. Of anders wel een presentatie. Dat kun je laten ombouwen tot een video of serie video’s. Bedenk wel dat het korter moet en dat je waarschijnlijk niet dezelfde productiefactiliteiten hebt als op de originele locatie van het evenement. De dynamiek zonder publiek is anders. Dat zou je kunnen compenseren door een voice over in te schakelen, zodat je presentatie een documentaire-stijl krijgt.

Hoe kun je bestaande video’s of presentaties gebruiken?

Ga efficiënt met je materialen om.

Conclusie

Op afstand kun je prima informatie overbrengen maar kies de juiste vorm: zenden naar een groep of één op één dialoog? En als het niet live moet, dan is een video beter dan een webinar.

(advertentie)